Direct la conținutul principal

Instrumente financiare: capitaluri proprii, garanții și împrumuturi

Finanțarea UE este disponibilă printr-o serie de instrumente financiare puse în aplicare în parteneriat cu instituții publice și private. Pentru a finanța instrumentul NextGenerationEU, Comisia va împrumuta bani de pe piețele de capital în numele Uniunii Europene.

Tipuri de instrumente financiare

Există diferite tipuri de instrumente financiare:

  • capitaluri proprii și datorii
  • garanții pentru împrumuturi și capital de risc
  • instrumente de consolidare a capacităților și de partajare a riscurilor

De exemplu, UE acordă împrumuturi tuturor tipurilor de întreprinderi care investesc în cercetare și inovare. De asemenea, furnizează garanții care le permit beneficiarilor să obțină împrumuturi mai ușor sau mai convenabil de la bănci și de la alte instituții de credit. Uneori, UE poate participa financiar la un proiect deținând părți din acesta. Instrumentele financiare pot fi, de asemenea, combinate cu granturi.

Instrumentele financiare sunt puse în aplicare în parteneriat cu instituții publice și private, cum ar fi băncile, investitorii de capital de risc sau investitorii providențiali. Aceste instituții financiare stabilesc condițiile exacte de finanțare – suma, durata, ratele dobânzii și comisioanele.

Solicitantul care primește fonduri prin intermediul instrumentelor financiare ale UE trebuie să îi permită instituției financiare intermediare să își ia toate măsurile de precauție, efectuând inclusiv verificări și inspecții la fața locului. Nerespectarea acestei cerințe va duce la întârzierea sau refuzarea finanțării.

Finanțarea în cadrul gestiunii partajate cu statele membre

Instrumentele financiare pot fi furnizate de UE prin intermediari financiari din statele membre (gestiune partajată) în vederea sprijinirii politicilor și programelor europene. Întreprinderile nou-înființate, microîntreprinderile și întreprinderile mai mari pot beneficia de acest tip de finanțare.

Acces la finanțare cu ajutorul UE

Finanțare în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă împrumuturi, garanții, investiții de capital și servicii de consiliere. În calitatea sa de instituție de creditare a Uniunii Europene, BEI colaborează îndeaproape cu alte instituții ale UE pentru a sprijini politicile europene în peste 140 de țări din întreaga lume.

Grupul BEI răspunde, de asemenea, de punerea în aplicare a 75 % din programul InvestEU, care se bazează pe modelul de succes al Planului de investiții pentru Europa (Planul Juncker). El va reuni, într-o singură structură, Fondul european pentru investiții strategice și alte 13 instrumente financiare ale UE. Utilizând garanțiile de la bugetul UE pentru a atrage alți investitori, Fondul InvestEU mărește și mai mult potențialul UE de a sprijini investițiile.

Fondul european de investiții (FEI), care face parte din Grupul BEI, sprijină întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa, ajutându-le să aibă acces la finanțare. Prin intermediul FEI, IMM-urile își desfășoară activitățile utilizând fie propriile resurse, fie pe cele furnizate de Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană, statele membre ale UE sau alte părți terțe.

Oportunități de finanțare cu Banca Europeană de Investiții

Surse de finanțare – intermediarii financiari FEI

Mai multe informații despre programul InvestEU

Finanțarea în cadrul NextGenerationEU

În cadrul NextGenerationEU – instrumentul temporar de redresare în valoare de 806,9 miliarde EUR (în prețuri curente) și o noutate în bugetul UE pentru perioada 2021-2027 – fondurile sunt gestionate direct de Comisia Europeană, dar implementate prin intermediul statelor membre. Pentru a colecta fondurile necesare instrumentului NextGenerationEU, Comisia va împrumuta bani de pe piețele de capital în numele Uniunii Europene.

Majoritatea fondurilor din NextGenerationEU vor fi cheltuite prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență. 723,8 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și granturi (în prețuri curente) vor fi puse la dispoziția statelor membre pentru a le ajuta să atenueze impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și să facă economiile și societățile europene mai durabile, mai reziliente și mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile tranziției verzi și digitale. Statele membre lucrează la planurile lor de redresare și reziliență pentru a accesa fonduri în baza Mecanismului de redresare și reziliență. Datorită naturii sale excepționale, implementarea Mecanismului de redresare și reziliență va urma proceduri speciale. Fondurile vor fi plătite direct statelor membre pe baza progreselor înregistrate în aplicarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

Planurile ar trebui să abordeze în mod eficace provocările identificate în cadrul semestrului european, în special în recomandările specifice fiecărei țări, adoptate de Consiliu. Informațiile privind implementarea Mecanismului de redresare și reziliență de către statele membre sunt disponibile spre consultare.