Politica agricolă comună (PAC) este structurată în jurul a trei obiective principale prin care se urmărește obținerea unui sistem agricol sustenabil în UE. Acestea sunt:
- sustenabilitate economică
- sustenabilitate din punctul de vedere al mediului și
- sustenabilitatea socială a fermelor.
Pentru a îndeplini aceste trei obiective principale, țările UE utilizează numeroase acțiuni specifice pentru a aborda nevoile fiecărei țări și elaborează planuri strategice PAC. Prin aceste planuri, țările UE acordă sprijin pentru venit fermierilor, pentru a-i ajuta să treacă mai ușor la o producție durabilă și să contribuie astfel la realizarea ambițiilor Pactului verde european.
PAC sprijină comunitățile rurale și facilitează rolul esențial pe care îl joacă agricultura și silvicultura în societate în ansamblu.
PAC dispune de măsuri menite să combată schimbările climatice, să protejeze resursele naturale și să consolideze biodiversitatea în UE.
Norme și măsuri care reglementează și sprijină digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale.
Pactul verde european
Prin Pactul verde european, UE va deveni o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, care va îmbunătăți viața europenilor și va conduce în același timp lupta globală împotriva schimbărilor climatice.
Subiecte în prim-plan
PAC își propune să protejeze biodiversitatea prin practici agricole durabile.
PAC se asigură că solul, apa și aerul sunt gestionate în mod responsabil în întreaga UE.
O misiune care va conduce tranziția către soluri mai sănătoase în UE.
Linkuri conexe
Un lanț de aprovizionare cu alimente mai sustenabil, de la fermă la consumator: pentru un sistem alimentar european echitabil, sănătos și ecologic
Viziunea pe termen lung pentru zone rurale mai puternice, conectate, reziliente și prospere: domeniile în care se poate acționa.
Sprijin pentru practicile agricole care contribuie la obiectivele UE în materie de mediu și climă.
Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale, care tind să aibă un impact limitat asupra mediului.