Hvornår kan du klage over selskabets procedure ved indhentning af en speciallægeerklæring/attest til brug for afgørelse af din personskadesag?Du kan klage til os, hvis du er skadelidt, og hvis du har et økonomisk krav mod et forsikrings- eller pensionsselskab som følge af den personskade eller sygdom, som du er blevet påført. Din klage kan alene angå, at selskabet ikke har fulgt Forsikring & Pensions principper for indhentning af speciallægeerklæring og attest fra speciallæge, som var gældende på tidspunktet for indhentningen af erklæringen/attesten. Du kan således ikke klage til os over indholdet af speciallægeerklæringen eller over speciallægens undersøgelse af dig. En sådan klage kan du indgive til Styrelsen for Patientklager.
Du kan kun klage til os, hvis forsikrings- eller pensionsselskabet, er etableret i Danmark, og hvis selskabet har tilsluttet sig den version af Forsikring & Pensions principper for indhentning af speciallægeerklæring/attest, som du mener, at selskabet ikke har fulgt. Ankenævnet kan ikke behandle din klage, hvis du/selskabet i forbindelse med valget af speciallæge har inddraget Nævnet for Speciallægevalg - i regi af Videncenter for Helbred & Forsikring (HEFO) – og hvis dette nævn er kommet med navne på konkrete speciallæger, som du kunne vælge imellem. I to tilfælde kan du dog klage til os, selvom Nævnet for Speciallægevalg har været involveret. Nemlig hvis der er mistanke om, at forsikrings- eller pensionsselskabet ikke har videregivet Nævnet for Speciallægevalgs navne på speciallæger uredigeret til dig, og/eller at selskabet ikke har oplyst dig korrekt om, hvorvidt de pågældende speciallæger havde tid til eller mulighed for at lave speciallægeerklæringen/attesten.
Ankenævnet kan ikke behandle klagen, hvis din klage angår en arbejdsskade, en patientskade eller en anden personskade eller sygdom, som er omfattet af en lovreguleret ordning, og hvis denne sag afgøres af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, af Erstatningsnævnet, af Patienterstatningen eller af en anden instans, som i henhold til lovgivningen er udpeget til at afgøre den type sager. Bemærk, at du dog kan klage til os, hvis du har været udsat for eksempelvis en arbejdsulykke, og hvis du har en privat ulykkesforsikring/erhvervsevnetabsforsikring, som tillige dækker denne arbejdsulykke. I dette tilfælde vil en afgørelse fra Arbejdsmarkedets Er-hvervssikring i relation til dine gener efter arbejdsulykken bygge på andre og lempeligere kriterier end det, der gælder, når dit forsikringsselskab efter forsikringsbetingelserne vurderer dine gener efter arbejdsulykken. Derfor kan en afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i din arbejdsskadesag ikke overføres til din private ulykkesforsik-ring/erhvervsevnetabsforsikring. Og derfor kan du klage til os, hvis du mener, at dit forsikringsselskab – i relation til din ulykkesforsikring eller erhvervsevnetabsforsikring - ikke har fulgt Forsikring & Pensions principper for indhentning af speciallægeerklæring/attest, når dit forsikringsselskab skal afgøre disse sager.
Ankenævnet kan heller ikke behandle din klage, hvis din sag er afgjort ved dom, gyldigt bindende voldgift eller retsforlig. Du kan først klage til ankenævnet, efter at du har klaget til selskabet, og efter at selskabet har meddelt dig, at selskabet ikke kan imødekomme dine indvendinger vedrørende proceduren for indhentning af speciallægeerklæring/attest. Svarer selskabet ikke på din klage, kan du også klage til os.
Du kan læse Forsikring & Pensions principper for indhentning af speciallægeerklæring eller funktionsattest fra speciallæge ved at trykke her.
Du kan se, hvilke forsikrings- og pensionsselskaber, der har tilsluttet sig principperne ved at trykke her.
Du kan komme til Nævnet for Speciallægevalgs hjemmeside ved at trykke her. |