Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1639

    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2018/1639 af 13. juli 2018 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder, som præciserer elementerne i den adfærdskodeks, som skal udarbejdes af administratorer af benchmarks, der bygger på inputdata fra stillere (EØS-relevant tekst.)

    C/2018/4432

    EUT L 274 af 5.11.2018, p. 11–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2018/1639/oj

    5.11.2018   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 274/11


    KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1639

    af 13. juli 2018

    om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder, som præciserer elementerne i den adfærdskodeks, som skal udarbejdes af administratorer af benchmarks, der bygger på inputdata fra stillere

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 af 8. juni 2016 om indeks, der bruges som benchmarks i finansielle instrumenter og finansielle kontrakter eller med henblik på at måle investeringsfondes økonomiske resultater, og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2014/17/EU samt forordning (EU) nr. 596/2014 (1), særlig artikel 15, stk. 6, fjerde afsnit, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    I henhold til artikel 15 i forordning (EU) 2016/1011 skal administratoren af et benchmark, som er baseret på inputdata fra stillere, udarbejde en adfærdskodeks for dette benchmark, som tydeligt angiver stillernes ansvar i forbindelse med bidrag af inputdata. Hvis en administrator leverer en benchmarkfamilie, som består af mere end ét benchmark, der er baseret på inputdata fra stillere, kan der udarbejdes en enkelt adfærdskodeks for denne benchmarkfamilie. I nævnte forordnings artikel 15, stk. 2, findes der en oversigt over de elementer, der som minimum skal indgå i hver adfærdskodeks, som udarbejdes i henhold til nævnte artikel. Der stilles ikke krav om en adfærdskodeks, hvis benchmarket er et benchmark baseret på regulerede data som defineret i nævnte forordnings artikel 3, stk. 1, nr. 24).

    (2)

    For at sikre, at benchmarket fastsættes korrekt, er det helt afgørende, at de inputdata, som stillerne leverer, har alle de karakteristika, som metoden kræver, og er fuldstændige. Adfærdskodeksen bør derfor indeholde en tilstrækkeligt detaljeret beskrivelse af disse karakteristika og præcisere, hvilke data stilleren skal tage i betragtning, hvilke data stilleren kan udelade, og hvordan stilleren skal transmittere inputdataene til administratoren.

    (3)

    Som en af forudsætningerne for at sikre integriteten af et benchmark, der er baseret på bidrag af inputdata, skal de personer, som en stiller udpeger til at levere inputdataene, have de færdigheder samt den viden, uddannelse og erfaring, der kræves for at optræde i denne rolle. Adfærdskodeksen bør derfor indeholde bestemmelser med krav om, at hver stiller foretager en række kontroller af dem, der skal være indberettere, inden de godkendes som indberettere.

    (4)

    Et benchmarks pålidelighed afhænger i vidt omfang af, om inputdataene er korrekte. Det er derfor helt afgørende, at stillere kontrollerer data, før og efter levering, for mistænkelige data, og endvidere at overholdelse af kravene i adfærdskodeksen bekræftes. Adfærdskodeksen bør derfor indeholde bestemmelser med krav om, at stillere foretager kontroller af dataene før og efter levering.

    (5)

    Risikoen for fejl eller manipulation er formodentlig størst i tilfælde, hvor stillere kan udøve skøn i forbindelse med bidrag af inputdata. Adfærdskodeksen bør derfor indeholde bestemmelser med krav om, at stillere opstiller retningslinjer, som præciser, hvem der kan udøve skøn, og hvornår og hvordan.

    (6)

    Adfærdskodeksen bør indeholde bestemmelser med krav om, at stillere opbevarer optegnelser over data, som blev taget i betragtning i forbindelse med de enkelte bidrag, og eventuel relateret udøvelse af skøn. Sådanne optegnelser er et væsentligt redskab, når det drejer sig om at konstatere, om en stiller har fulgt de retningslinjer, der er fremsat krav om i adfærdskodeksen, og som har til formål at sikre, at alle de relevante inputdata er leveret.

    (7)

    Korrekt identifikation og styring af interessekonflikter blandt stillerne er et nødvendigt skridt i retning af at sikre benchmarkets integritet og nøjagtighed. Derfor bør adfærdskodeksen indeholde bestemmelser med krav om, at en stillers systemer og kontrolforanstaltninger omfatter et register over interessekonflikter, hvor stilleren bør registrere identificerede interessekonflikter og de foranstaltninger, der er truffet for at styre dem.

    (8)

    I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet undgås det ved denne forordning at placere en uforholdsmæssigt stor administrativ byrde på administratorer og stillere i forbindelse med væsentlige og ikkevæsentlige benchmarks, idet administratorer af væsentlige eller ikkevæsentlige benchmarks har mulighed for at udarbejde adfærdskodekser, som er mindre detaljerede end dem, der kræves for kritiske benchmarks.

    (9)

    Administratorer bør gives tilstrækkelig tid til at udarbejde adfærdskodekser, som opfylder kravene i denne forordning. Denne forordning bør derfor først anvendes, to måneder efter at den er trådt i kraft.

    (10)

    Denne forordning er baseret på det udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed har forelagt Kommissionen.

    (11)

    Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed har foretaget åbne offentlige høringer om det udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som ligger til grund for denne forordning, analyseret de potentielle omkostninger og fordele i forbindelse hermed samt anmodet interessentgruppen for værdipapirer og markeder, der er nedsat i henhold til artikel 37 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010, om en udtalelse (2)

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Beskrivelse af inputdata

    Den adfærdskodeks, som administratoren skal udarbejde i henhold til artikel 15, stk. 1, i forordning (EU) 2016/1011 (»adfærdskodeksen«), skal indeholde en klar beskrivelse af og fastlægge de krav, der stilles i forhold til som minimum følgende aspekter ved de inputdata, der skal leveres:

    a)

    den type eller de typer af inputdata, der skal leveres

    b)

    de standarder, der skal overholdes for så vidt angår inputdataenes kvalitet og nøjagtighed

    c)

    minimumskvaliteten af de inputdata, der skal leveres

    d)

    en eventuel prioriteret rækkefølge, hvori de forskellige typer af inputdata skal leveres

    e)

    det format, hvori inputdataene skal leveres

    f)

    den hyppighed, hvormed inputdataene skal leveres

    g)

    de tidspunkter, hvor inputdataene skal leveres

    h)

    eventuelle procedurer, som de enkelte stillere skal råde over med henblik på at justere og standardisere inputdataene.

    Artikel 2

    Indberettere

    1.   Adfærdskodeksen skal indeholde bestemmelser, som sikrer, at en person kun har tilladelse til at handle som en indberetter af inputdata på vegne af en stiller, hvis stilleren finder det godtgjort, at personen har de færdigheder samt den viden, uddannelse og erfaring, der kræves for at optræde i denne rolle.

    2.   Adfærdskodeksen skal indeholde en beskrivelse af den due diligence-proces, som en stiller skal gennemføre for at sikre, at en person har de færdigheder samt den viden, uddannelse og erfaring, der kræves for at levere inputdata på stillerens vegne. Beskrivelsen af denne proces skal omfatte et krav om at foretage kontroller med henblik på at verificere:

    a)

    personens identitet

    b)

    personens kvalifikationer og

    c)

    personens omdømme, herunder om personen tidligere har været udelukket fra at levere inputdata til et benchmark på grund af forseelser.

    3.   Adfærdskodeksen skal indeholde en nærmere beskrivelse af den kommunikationsproces og de kommunikationsmidler, som en stiller skal anvende til underrette administratoren om identiteten af personer, som leverer data på stillerens vegne, således at administratoren kan kontrollere, om indberetteren har tilladelse til at levere data på stillerens vegne.

    Artikel 3

    Retningslinjer til sikring af, at en stiller leverer alle relevante inputdata

    Adfærdskodeksen skal indeholde bestemmelser om, at stillere som minimum skal indføre og overholde følgende politikker:

    a)

    en politik for inputdata, der som minimum omfatter en beskrivelse af:

    i)

    de data, der skal tages i betragtning ved fastlæggelse af bidraget af inputdata og

    ii)

    de data, som stilleren kan udelade fra bidrag af inputdata, sammen med en eller flere begrundelser for, hvorfor disse data kan udelades

    b)

    en politik for transmission af data til administratoren, der som minimum omfatter:

    i)

    en beskrivelse af den proces, der skal anvendes til sikker overførsel af data og

    ii)

    nødprocedurer for levering af inputdata i tilfælde af tekniske eller operationelle vanskeligheder, en indberetters midlertidige fravær eller mangel på de inputdata, som metoden kræver.

    Artikel 4

    Systemer og kontrolforanstaltninger

    1.   Adfærdskodeksen skal indeholde bestemmelser, som sikrer, at de systemer og kontrolforanstaltninger, der er omhandlet i artikel 15, stk. 2, litra d), i forordning (EU) 2016/1011, bl.a. omfatter følgende elementer:

    a)

    kontroller forud for levering med henblik på at identificere eventuelle mistænkelige inputdata, herunder kontroller i form af en anden persons revision af dataene

    b)

    kontroller efter levering med henblik på at bekræfte, at inputdataene er leveret i overensstemmelse med kravene i adfærdskodeksen, og identificere eventuelle mistænkelige inputdata

    c)

    overvågning af overførslen af inputdata til administratoren i overensstemmelse med de gældende politikker.

    2.   Adfærdskodeksen kan give en stiller mulighed for at anvende et automatiseret system til levering af inputdata, hvor fysiske personer ikke kan ændre bidrag af inputdata, men det forudsætter, at adfærdskodeksen gør en sådan tilladelse betinget af følgende:

    a)

    stilleren kan til stadighed overvåge, at det automatiserede system fungerer korrekt og

    b)

    stilleren kontrollerer det automatiserede system efter ajourføring eller ændring af dets software, inden der leveret nye inputdata.

    I sådanne tilfælde er det ikke behov for et krav i adfærdskodeksen om, at stilleren skal indføre de kontroller, der er omhandlet i stk. 1.

    3.   Adfærdskodeksen skal indeholde en definition af de procedurer, som en stiller skal råde over med henblik på at håndtere eventuelle fejl i de leverede inputdata.

    4.   Adfærdskodeksen skal indeholde et krav om, at en stiller reviderer de systemer og kontrolforanstaltninger, som denne har indført vedrørende bidrag af inputdata, løbende og under alle omstændigheder mindst én gang om året.

    Artikel 5

    Retningslinjer for anvendelse af skøn i forbindelse med indberetning af inputdata

    Hvis adfærdskodeksen indeholder bestemmelser om, at en stiller kan anvende skøn ved levering af inputdata, skal den indeholde et krav om, at stilleren opstiller retningslinjer for anvendelse af skøn, der som minimum præciserer følgende:

    a)

    de omstændigheder, hvorunder stilleren kan udøve skøn

    b)

    de personer inden for stillerens organisation, som har tilladelse til at udøve skøn

    c)

    de interne kontroller, som regulerer stillerens udøvelse af skøn i overensstemmelse med dennes retningslinjer

    d)

    de personer inden for stillerens organisation, som har tilladelse til at foretage en efterfølgende kontrol af udøvelsen af skøn.

    Artikel 6

    Retningslinjer for opbevaring af optegnelser

    1.   Adfærdskodeksen skal indeholde bestemmelser med krav om, at stillere opstiller retningslinjer for opbevaring af optegnelser, som sikrer, at stilleren opbevarer optegnelser over alle relevante oplysninger, som er nødvendige for at kontrollere stillerens overholdelse af adfærdskodeksen, herunder som minimum optegnelser over følgende oplysninger:

    a)

    stillerens retningslinjer og procedurer for levering af inputdata og eventuelle væsentlige ændringer af disse retningslinjer eller procedurer

    b)

    registret over interessekonflikter, som er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1, litra b)

    c)

    eventuelle disciplinære sanktioner mod stillerens medarbejdere i forbindelse med benchmarkrelaterede aktiviteter

    d)

    en liste over indberettere og personer, som foretager kontroller i forbindelse med bidrag, herunder deres navne og roller inden for stillerens organisation og de datoer, hvor de blev meddelt tilladelse og, hvis det er relevant, ophørte med at have tilladelse til at optræde i deres indberetningsrelaterede roller

    e)

    om hvert bidrag af inputdata

    i)

    de leverede inputdata

    ii)

    de data, der er taget i betragtning ved fastlæggelse af bidraget med inputdata, og data, som eventuelt er udeladt

    iii)

    eventuel anvendelse af skøn

    iv)

    eventuelle kontroller af inputdata

    v)

    eventuel kommunikation om bidrag af inputdata mellem indberetteren og personer i stillerens organisation, som foretager kontroller i forbindelse med bidrag.

    2.   Adfærdskodeksen skal indeholde et krav om, at retningslinjerne for opbevaring af optegnelser omfatter bestemmelser om, at oplysninger som minimum skal opbevares i fem år eller tre år, hvis optegnelserne er telefonsamtaler eller elektroniske kommunikationer, og opbevares på et medie, som gør det muligt at få adgang til oplysningerne i fremtiden.

    3.   Administratoren kan vælge at udelade kravet i stk. 1, litra e), nr. iv), hvis en stiller leverer inputdata til et væsentligt benchmark.

    4.   Administratoren kan vælge at udelade kravene i stk. 1, litra e), nr. iv) og v), eller det ene af dem, hvis en stiller leverer inputdata til et ikkevæsentligt benchmark.

    Artikel 7

    Indberetning af mistænkelige inputdata

    1.   Adfærdskodeksen skal indeholde et krav om, at en stiller indfører dokumenterede interne procedurer, som gør det muligt for medarbejderne at indberette eventuelle mistænkelige inputdata til stillerens compliancefunktion, hvis en sådan findes, og til stillerens øverste ledelse.

    2.   Adfærdskodeksen skal indeholde en nærmere beskrivelse af de forhold, hvorunder en stiller skal indberette mistænkelige inputdata til administratoren, og præcisere den kommunikationsproces og de kommunikationsmidler, som stilleren skal anvende til at kontakte administratoren.

    Artikel 8

    Interessekonflikter

    1.   Adfærdskodeksen skal indeholde et krav om, at en stiller indfører systemer og kontrolforanstaltninger vedrørende interessekonfliktstyring, der som minimum omfatter følgende:

    a)

    indførelse af en politik vedrørende interessekonflikter, som tager højde for:

    i)

    identifikation og styring af interessekonflikter, herunder eventuel intern eskalering af interessekonflikter

    ii)

    skridt til at forhindre eller begrænse risikoen for interessekonflikter ved ansættelse af indberettere

    iii)

    skridt til at forhindre eller begrænse risikoen for interessekonflikter i forbindelse med aflønningspolitikkerne for stillerens medarbejdere

    iv)

    skridt til at forhindre eller begrænse risikoen for interessekonflikter som følge af stillerens forvaltningsstruktur

    v)

    krav vedrørende kommunikation mellem indberettere og andre medarbejdere i stillerens organisation

    vi)

    eventuel fysisk eller organisatorisk adskillelse af indberettere og andre af stillerens medarbejdere, som skal forhindre eller begrænse risikoen for interessekonflikter

    vii)

    regler og foranstaltninger, som kan tage højde for eventuel finansiel eksponering, som stilleren kan have i et finansielt instrument eller en finansiel aftale, der refererer til det benchmark, som stilleren leverer inputdata til

    b)

    etablering af et register over interessekonflikter, som skal anvendes til at optegne eventuelle identificerede interessekonflikter og eventuelle foranstaltninger, der er truffet til at styre dem, sammen med krav om at opdatere registret og give interne eller eksterne revisorer adgang til det.

    2.   Adfærdskodeksen skal indeholde et krav om, at de medlemmer af en stillers personale, som deltager i leveringsprocessen, skal undervises i alle de politikker, procedurer og kontrolforanstaltninger, der vedrører identifikation, forebyggelse og styring af interessekonflikter.

    3.   Administratoren kan vælge at udelade et eller flere af kravene i stk. 1, litra a), nr. iii), v), vi) og vii), hvis en stiller leverer inputdata til et ikkevæsentligt benchmark.

    Artikel 9

    Ikrafttræden og anvendelse

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes fra den 25. januar 2019.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 13. juli 2018.

    På Kommissionens vegne

    Jean-Claude JUNCKER

    Formand


    (1)  EUT L 171 af 29.6.2016, s. 1.

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/77/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 84).


    Top